For det er faktisk slik at et flåttbitt kan føre til allergi mot rødt kjøtt, også kjent som alfa-gal allergi. Dette kan oppstå ved at flåtten biter seg fast i huden din og injiserer spytt som inneholder karbohydratet alfa-gal.

For noen kan dette forårsake en allergisk reaksjon som også kan bli utløst når man spiser rødt kjøtt, siden dette inneholder samme karbohydrat.

– Alfa-gal-allergi er den eneste karbohydratmedierte matallergien vi kjenner til. Ved annen matallergi er det som regel proteiner som er utslagsgivende, og symptomene oppstår vanligvis i løpet av få minutter. Kjøttallergi gir ofte forsinkede allergiske reaksjoner, ofte fra to til sju timer etter inntak, sier Guro Waage i Norges Astma- og Allergiforbund.

 

Fakta om kjøttallergi

  • Det er en sjelden form for matallergi.
  • Diagnostiseres ved hjelp av sykdomshistorikk og blodprøve.
  • Kjøttallergikere kan få elveblest, angioødem, magesmerter eller anafylaksi.
  • Kan gi forsinkede allergiske symptomer som kan oppstå flere timer etter inntak.
  • Symptomene kommer ofte på kvelden eller nettene.
  • De fleste kjøttallergikere tåler inntak av melkeprodukter, i ubegrenset eller begrenset mengde.
  • Kjøttallergikere får ikke nødvendigvis allergisk reaksjon hver gang de spiser kjøtt.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

 

ALLERGI: Et flåttbitt kan faktisk føre til at du må kutte ut hamburgere og andre typer rødt kjøtt. Foto: Heiko Junge (NTB)

Underdiagnostisert

Ifølge Washington Post kan opp mot 450.000 amerikanere ha utviklet kjøttallergi. I USA peker studier på at utbruddet kommer fra flåttarten «Lone Star Tick», eller stjerneflått på norsk. Denne arten finnes ikke i Norge, men vår vanligste flåttart, skogflåtten, kan også forårsake allergien.

 

Les også 

Fikk hundrevis av flått på ti minutter: – Ble helt sjokkert

Utbredelsen av kjøttallergi i Norge er ikke kjent. Flåttsenteret skriver at tilstanden regnes som sjelden, men at den sannsynligvis er underdiagnostisert. Dette fordi det kan være mange leger som ikke kjenner til allergien, og derfor ikke tar blodprøven som er nødvendig for å sette diagnosen.

«Det hender at personer som har fått kjøttallergi kontakter Flåttsenteret, men det er ikke ofte (maks fem henvendelser årlig). Ifølge svenske forskerne, er det ikke usannsynlig at forekomsten vil øke i fremtiden ettersom flått er et økende problem», skriver Flåttsenteret på sine nettsider.

Symptomene er ofte alvorlige og innebærer typisk kløe, elveblest,  og magesmerter. Omtrent 60 prosent utvikler  som følge av kjøttinntak, og siden de fleste inntar kjøtt til middag sent på dagen oppstår gjerne symptomene om natten.

 

DØDELIG: Jaktflåtten, Hyalomma marginatum, ble påvist i Norge høsten 2021. Nå tror forsker varmt vær kan bringe flere til Norge.
DØDELIG: Jaktflåtten, Hyalomma marginatum, ble først påvist i Norge høsten 2021. Foto: Oskanov / Getty Images

«Monsterflåtten» kan være bærer

Som kjent er flått glad i varme, og varmere somre i Norge fører til at utbredelsen øker, og at nye flåttarter kommer til. Den mye omtalte jaktflåtten har blitt påvist i Norge ved enkelttilfeller, og vi kommer nok til å se mer av den de neste årene.

I en forskningsartikkel i National Library of Medicine er jaktflåtten nevnt som en av flåttartene som muligens kan forårsake kjøttallergi.

Det spesielle med denne flåttypen er at den jakter byttet sitt, i motsetning til skogflåtten som sitter og venter. Den er i tillegg bærer av Krim-kongofeber, en blødningssykdom som opprinnelig kommer fra Asia og har høy dødelighet.