21. november 2024

Legene ved St. Olavs vil ha Doculive tilbake. – Teknisk sett bare å skru på igjen. Hentet fra Dagens Medisin

https://www.dagensmedisin.no/doculive-helseplattformen-st-olavs-hospital/legene-ved-st-olavs-vil-ha-doculive-tilbake-teknisk-sett-bare-a-skru-pa-igjen/556831

Hentet fra Dagens Medisin:

Legene Kristin Helset (t.v.) og Mie Cappelen Skovholt ved St. Olavs hospital vil ha tilbake sitt gamle journalsystem.
Legene Kristin Helset (t.v.) og Mie Cappelen Skovholt ved St. Olavs hospital vil ha tilbake sitt gamle journalsystem. Privat

Legene ved St. Olavs vil ha Doculive tilbake.
– Teknisk sett bare å skru på igjen

Leger ved St. Olavs hospital frykter feilmedisinering og ønsker seg det gamle journalsystemet tilbake. Det kan enkelt skrus på igjen, eventuelt til Helseplattformen fungerer bedre, forteller daglig leder i Norsk e-helse.

PUBLISERT  SIST OPPDATERT 

I et opprop fra de ansatte til administrerende direktør Grethe Aasved ved St. Olavs hospital og styret ved sykehuset ber ansatte om å få bruke journalsystemet de hadde før Helseplattformen ble tatt i bruk i november i fjor.

Oppropet peker på problemer Helseplattformen har medført for de ansatte. Legene ber om å få Doculive tilbake og viser til flere fordeler ved det, blant annet:

En av ti leger ved St. Olav søker aktivt andre jobber, viser undersøkelse

  • Bedre kommunikasjon med andre sykehus, fastleger og andre.
  • Normalisere arbeidsbelastningen i akuttmottak og poliklinikker.
  • Sikre pasientene mot feilmedisinering.

Legene Mie Cappelen Skovholt og Kristin Helset har også skrevet et leserinnlegg i Midtnorsk debatt sammen med kollega Monica Jernberg Engstrøm der de ber om at Doculive tas i bruk igjen.

Jobber med Doculive åpent

Helset forteller at de uansett må bruke Doculive, fordi tidligere pasientdata ikke er overført til Helseplattformen ennå.

– Det er et veldig lettbrukt system, sier Skovholt.

De mener at Doculive har fått et ufortjent dårlig omdømme etter at Helseplattformen ble tatt i bruk. Å snakke om det gamle journalsystemet når det refereres til Doculive, er i hvert fall misvisende, mener de.

– Den gamle journalen er nyere enn den vi har nå i Helseplattformen. Noen har definert at Doculive er gammel og utgått, men den er nyere og smidigere, sier Skovholt.

IT-eksperter mener Helse Midt heller burde valgt Dips

De forteller at de har to vinduer åpne på skjermen når de jobber, Doculive og Helseplattformen. I Doculive ligger pasienthistorien, sammen med eventuell helt ny informasjon de har tilgang til også fra andre sykehus i regionen.

– Det er krise hvis de skrur av Doculive eller gjør det mindre tilgjengelig enn det er i dag. For eksempel hvis vi følger en kontroll av kreft der det er tumormarkører vi må følge. Det er en mengde filer som ikke kommer over i Epic, som vi er avhengige av for å kunne granske sammenhenger, sier Skovholt.

Kan skru det på

– Teknisk sett er det bare å skru på igjen, sier Joakim Fagerli.

Doculive

Systemet startet som et forskningsprosjekt på Folkehelseinstituttet tidlig på 1990-tallet.

Brukervennlighet og pasientsikkerhet som var målet.

Siemens overtok rettighetene til Doculive i 1994. Delltakerne i forskningsprosjektet dannet selskapet som etter hvert skulle bli Norsk e-helse AS.

Norsk e-helse AS har siden dette hatt ansvaret for utvikling og vedlikehold av Doculive.

Support og prosjektledelse har vært utført av Siemens.

I 2015 ble Siemens Health Services kjøpt av Cerner Corporation. Doculive fulgte med dette kjøpet. Kontrakten med Norsk e-helse ble videreført i Cerner.

Cerner Corporation ble i fjor kjøpt av den amerikanske it-giganten Oracle Cerner.

Kilde: Norsk E-helse

Han er daglig leder i det lille selskapet Norsk e-helse. De har syv ansatte og har jobbet med å utvikle pasienjournalsystemet Doculive siden starten ved St. Olavs hospital i 1999.

Joachim Fagerli, leder for Norsk E-helse og Doculive.
Joachim Fagerli, leder for Norsk E-helse og Doculive.
Privat

– Systemet er utviklet hånd i hånd med kunden gjennom 20 år. Vi har laget store og små forbedringer hele tiden, sier Fagerli.

Ved St. Olavs har helsepersonell bare lesetilgang, ikke skrivetilgang, i Doculive etter at Helseplattformen ble tatt i bruk. De ansatte har fortsatt tilgang til oppdatert informasjon lagt inn ved de andre sykehusene. Skrivetilgangen er imidlertid enkel å skru på igjen.

– Vi kan skru det på igjen, eventuelt midlertidig, til Helseplattformen får løst problemene de opplever, sier Fagerli.

Ansatte med 30 års erfaring

Norsk e-helse og journalsystemet Doculive ble i fjor kjøpt av den amerikanske it-giganten Oracle Cerner. De syv ansatte er imidlertid ikke skiftet ut.

– Det er den samme gjengen som har utviklet systemet helt siden det ble født, for 30 år siden. Vi kjenner denne applikasjonen og denne verdenen ut og inn. Noen av oss begynner å bli godt voksne, og så har det kommet noen nye inn, sier Fagerli.

Han har fått med seg påstander om at Doculive er skrinlagt og umulig å ta i bruk igjen. De påstandene vil han tilbakevise.

– Det stemmer ikke. Gjengen som har utviklet Doculive gjennom de siste 30 årene er intakt. All kunnskapen er fortsatt her, sier Fagerli.

Doculive er fortsatt i bruk ved seks andre sykehus i Helse Midt-Norge, som i Ålesund, Kristiansund og Volda.

Litt som apper på en telefon

De to legene forklarer at løsningen ligner er mer på en mobiltelefon der du åpner apper.

Det er en app for røntgen, en annen app med lab. Det er heller ingen problemer med å ha flere brukere inne.

– Helseplattformen har gitt kjempetrøbbel når det gjelder samtidighet. Skal du eksempel bestille røntgen og blod, kan du være blokkert for tilgang fordi legevaktlegen også er inne i systemet. Det er et kjempeproblem, som ikke er et problem i Doculive.

Helset mener at beslutningen om å velge bort Doculive ble tatt på et uheldig tidspunkt.

– Politikerne dro til USA i 2008 og ble imponert, men så har ikke det systemet utviklet seg så mye. Det har Doculive og Dips, mener Helset.

Les også:

Slik skriver du brev i Helseplattformen:– Jeg vet fortsatt ikke om jeg gjør det riktig

Har fortsatt to millioner journaler

I overkant av to millioner pasientjournaler ligger lagret i Doculive i serverne til Helse Midt-Norge. Ingen pasientdata er overført til Epic ennå. Helsedataene i Doculive lagres i en server som er fysisk plassert hos Helse Midt-Norge.

Fagerli har ikke fått nok informasjon om Epic og Helseplattformen til å si noe om hvordan det vil være å overføre pasientdata fra Epic til Doculive.

– Overføring av informasjon fra Epic har vi ingen kunnskap om. Men jeg har snakket med flere leger og andre ansatte på St. Olavs, om at de gladelig skriver inn for hånd det som har blitt produsert i Epic, hvis de kan slippe å bruke Helseplattformen, sier Fagerli.

Han legger til at det vanligvis er relativt enkelt for folk med databasekunnskap å utføre en slik overføring.

Økonomisk har Doculive utgjort en god bit av omsetningen til det lille software- og konsulentselskapet, de senere årene rundt 30 prosent. De har imidlertid vært kjent med at Helseplattformen skulle ta over i flere år, og har flere andre aktiviteter.

– Vi har selvfølgelig en viss omsetning basert på vedlikeholdskontrakten for Doculive, men vi har flere andre prosjekter og eksterne oppdrag, sier Fagerli.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *